Rechter zet streep door concurrentiebeding

ABCOUDE – Een mediabedrijf start een kort geding tegen vier ex-werknemers, omdat ze het concurrentie- en relatiebeding schenden. Kort na hun vertrek bij het bedrijf beginnen ze hun eigen mediaonderneming. Er zijn zelfs geluiden dat oude klanten worden weggekaapt.

• Ex-werknemers vormen directe concurrentie
• Geen plaatsbepaling opgenomen in beding
• Rechter doet uitspraak in lijn nieuwe wetgeving

Zie ook: De wijzigingen bij het concurrentiebeding

Misbruik kennis over tarieven
De voormalig werkgever vindt dat hij zijn bedrijf moet beschermen tegen de schade die de ex-werknemers berokkenen. Dat ze direct na het opzeggen van hun dienstverband eigen mediabedrijven actief in branded content zijn gestart, is volgens hem onaanvaardbaar. Iedere dag dat ze in dezelfde klantenvijver vissen, gaat ten koste van zijn eigen activiteiten. Misschien nog wel het kwalijkst vindt hij de geruchten over het wegkapen van bestaande klanten, waarbij de ex-werknemers misbruik maken van hun kennis over de tarieven die hij hanteert.

Boete van €5.000.- per dag
Daarom verzoekt hij de rechter zijn ex-medewerkers aan het concurrentiebeding te houden, zoals in het arbeidscontract overeengekomen. Daarin staat kort gezegd dat ze in de periode na hun dienstverband (verschillend per werknemer, variërend van 6 tot 12 maanden) niet aan de slag mogen bij een concurrent of zelf een concurrerend bedrijf mogen oprichten. Doen ze dit wel, dan riskeren ze een boete tussen de €5.000 en €10.000 euro. Elke dag die ze in overtreding zijn, verhoogt de boete met nog eens €5.000.-.

‘Te breed’
De vier ex-werknemers ontkennen niet dat ze inmiddels bij een ander mediabedrijf werken. Toch zijn ze van mening dat het concurrentiebeding ontbonden moet worden. Het is namelijk veel te breed opgesteld, voornamelijk omdat er geen plaatsbepaling in is opgenomen. Dat zou betekenen dat ze tijdens de duur van het beding eigenlijk nergens kunnen werken. Ook bestrijden ze dat hun oud-werkgever schade ondervindt van hun huidige activiteiten.

Bron: bc.nl