Burn-out: voorkomen, herkennen en verwerken

De effecten van een burn-out moeten niet worden onderschat. Leer de burn-out te voorkomen, door te herkennen en verwerken.

Een burn-out wordt meestal veroorzaakt door stress op het werk. En het komt vaker voor dan je misschien denkt. Ruim één op de zeven werknemers heeft burn-out klachten en kan het zich niet veroorloven om deze te negeren.

De wijsheid van ‘voorkomen is beter dan genezen’ is hier meer dan een beetje relevant. Eenmaal in een echte burn-out beland, kost het maanden tot zelfs jaren om weer terug te keren tot je oude zelf. Gemiddeld blijven werknemers met een burn-out 189 dagen thuis.

Burn-out voorkomen

Er zijn natuurlijk meerdere adviezen mogelijk om je werk goed aan te kunnen. Iedereen gaat op zijn eigen manier met werkstress om; misschien heb jij zelfs helemaal nergens last van!

Wat we sinds kort wel weten, is dat het nieuwe werken de kans op een burn-out verkleint. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat werknemers die de mogelijkheid tot telewerken hebben, minder last hebben van emotionele uitputting en meer toegewijd zijn aan hun werk. De verklaring hiervoor is, volgens de onderzoekers, dat telewerken de reistijd reduceert en werknemers meer mogelijkheden geeft om hun werk flexibel in te vullen.

Maar een burn-out ontstaat niet altijd (alleen) op het werk. Onderzoekers van de Concordia University en de University of Montreal stelden onlangs vast dat ook de partner, kinderen en het gezinsinkomen een bepalende impact hebben op het risico op een burn-out. ‘Uit het onderzoek bleek dat werknemers met een partner en inwonende kinderen en met een hoger gezinsinkomen het laagste risico op mentale gezondheidsproblemen lieten optekenen’, aldus onderzoeker Alain Marchand, professor industriële relaties aan de University of Montreal.

Burn-out herkennen

Hoewel we dus steeds meer te weten komen over de oorzaken van een burn-out, is het voorkomen ervan natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen die met een burn-out te maken krijgen, hebben vaak pas te laat door wat er aan de hand is. Het is dus belangrijk te leren luisteren naar je lichaam en de symptomen van burn-out zo snel mogelijk te herkennen.

Psycholoog Herbert Freudenberger beschrijft de ontwikkeling van een burn-out in twaalf fases. Heb jij een bijna obsessieve behoefte om jezelf te bewijzen, lijdt je privé-leven onder je werk en/of voel je een innerlijke leegheid, dan is het aan te raden deze lijst eens goed na te lopen en jezelf eerlijk af te vragen hoeveel van de twaalf punten je herkent.

Heb je inderdaad bepaalde gezondheidsklachten die duidelijk het gevolg zijn van de situatie op je werk? Laat deze klachten dan niet erger worden.

Burn-out verwerken

Als je toch een van de ongelukkigen bent, ga je een loodzware periode tegemoet. Na die gemiddeld 189 dagen thuis is het nog maar de vraag of je ooit weer op je oude niveau terugkeert. Voorkomen, voorkomen, voorkomen dus, en daarna desnoods genezen. Voor werkgevers van burn-out patiënten is het cruciaal om niet tegen een van de veelvoorkomende valkuilen en blunders aan te lopen. Te hard pushen, horkerige communicatie en een gebrek aan verwachtingsmanagement kunnen een burn-out in stroomversnelling van kwaad tot erger maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Werkgevers, met werknemers die mogelijk de nieuwe burn-out patiënten dreigen te worden, is het advies om in actie te komen. Kijk en luister en neem de signalen waar van u medewerkers, voorkom uitval en langdurig ziekte verzuim. Zorg voor gemotiveerde, gezonde en fitte werknemers, investeren in uw werknemers is investeren in uw organisatie, dat betaald zich terug.